Религиозен туризам

Dimitrov, Nikola and Metodijeski, Dejan and Koteski, Cane and Angelkova, Tanja (2017) Религиозен туризам. Goce Delcev University, Stip. ISBN 978-608-244-463-5

[thumbnail of Религиозен туризам, 1,2 и 3дел.pdf]
Preview
Text
Религиозен туризам, 1,2 и 3дел.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Религијата и туризмот, како феномени со своето постојано менување, бараат трајно изучување. Се потрудивме да изнесеме некои свои опсервации и заклучоци за иднината на овој однос, пред сѐ од гледна точка на религијата и туризмот. Се работи за интеракцијата помеѓу религијата и туризмот.
Во современиот живот, феноменот религија е предмет на дискусија, размислување и истражување на секој тип. Интересот за тоа општество е насочен кон бројните прашања кои се во интерес за процесите кои трајно се случуваат, и за промените кои се неизбежни во религијата. Таквиот интерес е присутен и кај балканските општества.
Туризмот е, исто така, во центарот на вниманието и во нашето општество, па затоа е разбирлив меѓусебниот однос на овие два феномени – религијата и туризмот – кои можат и мораат да станат преукопација и во нашите современи истражувачки мисли. Веќе и кај обичниот набљудувач, после кратко мислење, му станува јасно дека врската помеѓу религијата и туризмот е поголема професија. Постојат повеќе врски помеѓу религијата и туризмот, според тоа, настојувавме овие врски не само да ги анализираме и да ги наведеме своите мислења за нив, но и аргументирано, што значи објективно, да ги објасниме, одредените судови, односно ставови за секоја од овие врски.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 13 Feb 2018 11:04
Last Modified: 29 Oct 2019 09:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19477

Actions (login required)

View Item View Item