Прирачник за царинско работење

Jakovlev, Zlatko and Bardarova, Snezana (2017) Прирачник за царинско работење. . (In Press)

[thumbnail of ПРИРАЧНИК ЗА ЦАРИНСКО РАБОТЕЊЕ.pdf]
Preview
Text
ПРИРАЧНИК ЗА ЦАРИНСКО РАБОТЕЊЕ.pdf

Download (687kB) | Preview

Abstract

Поимот "царина" означува давачка што порано му се плаќала на суверенот, а сега и се плаќа на државата при влезот, излезот, или преминот на стоките преку нејзиното царинско подрачје.
Во современи услови, терминот "царина" е повеќезначен.
Најнапред, со овој термин се означува паричниот износ (или евентуално дел од стоката) што се наплатува во вид на јавна давачка (давачка на државата).
“Царината” како државна служба извршува многу сложени и мошне значајни макроекономски функции, односно со својата организација, со процедурата што ја применува и со механизмите на своето функционирање, претставува инструмент на остварување на надворешнотрговската размена во согласност со правилата на однесување утврдени од страна на законодавната и извршната власт, односно како инструмент на контрола на вкупните движења на луѓето, стоките и на капиталот преку државната граница.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Snezana Bardarova
Date Deposited: 07 Feb 2018 14:50
Last Modified: 07 Feb 2018 14:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19350

Actions (login required)

View Item View Item