Анализа на трговските релации меѓу Република Македонија и Република Бугарија

Miteva-Kacarski, Emilija and Paceskoski, Vlatko and Koleva, Blagica (2017) Анализа на трговските релации меѓу Република Македонија и Република Бугарија. Knowledge - International journal, 20 (2). pp. 627-632. ISSN 2545-4439 1857-923X

[thumbnail of Knowledge.pdf]
Preview
Text
Knowledge.pdf

Download (374kB) | Preview

Abstract

Бугарија е важен трговски партнер на Република Македонија. Трговската размена меѓу Република Македонија и Република Бугарија е на завидно ниво. Имајќи го предвид тој факт, во овој труд е направена анализа на вредноста, динамиката и структурата на надворешнотрговската размена меѓу Република Македонија и Република Бугарија за временскиот период 2006-2015 година. Анализирана е и конкурентноста на македонските производи на бугарскиот пазар заради утврдување на категориите на производи со компаративна предност преку користење на Балаша индексот и Стандардната меѓународна трговска класификација. Резултатите од анализата укажуваат на фактот дека Република Македонија поседува компаративна предност во извозот на суровини (кои не се храна), освен гориво, хемиски и слични производи како и тутун и пијалоци.
Клучни зборови: Република Македонија, Република Бугарија, надворешнотрговска размена, компаративна предност, Балаша индекс.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 05 Feb 2018 12:40
Last Modified: 05 Feb 2018 12:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19307

Actions (login required)

View Item View Item