Mihajlov, Ljupco and Koleva Gudeva, Liljana (2017) Употреба на органски отпад за производство на лумбрихумус. ISBN 987-608-244-475--8.
Preview |
Text
Lubrihumus_A4.pdf Download (4MB) | Preview |
Abstract
Заштитата на природата и човековата околина, во современиот начин на живот, се актуелна тема и постојани се човековите активности во правец на остварувањата и постигнувањата на одредени зацртани цели и идеи од оваа област. Aктивностите на луѓето во овој правец се фокусирани кон производството на квалитетна и „здрава храна“ која на пазарите е достапна но, во помал квантитет и асортиман. Производството на ,,здрава храна“ е условено од многу фактори со приближно еднакво значење, но сепак одредена предност, односно фактор со извесен степен на поголема значајност е соодветниот здрав и квалитетен супстрат за производство на квалитетни и здрави растителни суровина за преработка.
Оваа брошура е наменета за луѓето кои го сакаат производството на здрава храна и имаат желба истото да го разберат и научат. Во правилна соработка со природата секој може да научи да произведе здрава - квалитетна храна и со континуирана консумација на истата да си го подобри квалитетот на својот живот на подолг рок. Во производството на здрава храна како процес, неопходно е да се пристапи холистички – сеопфатно, бидејќи почвата и растенијата поседуваат огромна органска продуктивна моќ и потенцијал, но паралелно тие се многу чувствителни и лесно ранливи од поголем број на биотски и абиотски фактори.
Item Type: | Teaching Resource |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Other agricultural sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Liljana Koleva Gudeva |
Date Deposited: | 02 Feb 2018 09:29 |
Last Modified: | 02 Feb 2018 09:29 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19289 |
Actions (login required)
View Item |