Научната фантастика на Иван Ефремов

Denkova, Jovanka (2017) Научната фантастика на Иван Ефремов. In: Втора меѓународна научна конференција „Филолофија, култура и образование“, 10-12 May 2017, Voronez, Rusia.

[thumbnail of filko2017.pdf]
Preview
Text
filko2017.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се разгледуваат четири романи од творештвото на познатиот руски писател Иван Антонович Ефремов „Senke prošlosti“ (1945), Звездани бродови“ (1948), „Маглината на Андромеда“ (1957), и „Срцето на змијата“ (1958). Најпрвин, ќе се укаже на некои дефиниции на жанрот научна фантастика, а потоа, согласно со теоретичарите на научната фантастика, ќе се укаже и на нејзините карактеристики и класификации. Притоа, преку анализа на овие четири научно-фантастични романи, познати во светски рамки, кои се само мал дел од неговото обемно творештво, ќе се разгледуваат особеностите на научната фантастика како жанр, и истите ќе се експлицираат преку ексцерпција на соодветни книжевни моменти во споменатите романи. На тој начин, ќе се потенцира што е она што го издвојува творештвото на Иван А. Ефремов од творештвото на останатите автори на научна фантастика во светски рамки.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 30 Jan 2018 11:32
Last Modified: 30 Jan 2018 11:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19234

Actions (login required)

View Item View Item