Саморегулација на медиумите-компаративна анализа

Majhosev, Andon and Dzamtoska-Zdravkovska, Suzana (2017) Саморегулација на медиумите-компаративна анализа. IV Меѓународна научна конференција „Општествените промени во глобалниот свет“. pp. 1183-1197. ISSN ISBN 978-608-244-423-9

[thumbnail of IV Меѓународна научна конференција-Зборник на трудови (1).pdf]
Preview
Text
IV Меѓународна научна конференција-Зборник на трудови (1).pdf

Download (445kB) | Preview

Abstract

Во трудот е анализирна саморегулацијата на медиумите во повеќе држави во Европа од различни региони. Анализата се однесува на структурата на саморегулаторните тела, нивната надлежност, финасирањето, начинот на решавање на приговорите, изборот и сл.
Исто така, во трудот, е направена компаративна анализа на
саморегулацијата на медумите во неколку држави од регионот и
држави членки на ЕУ (Германија, Холандија, В. Британија,
Бугарија), како и од државите на Западен Балкан (Србија, БиХ, ЦрнаГора).
Во трудот е ставен акцент и на саморегулацијата во Република
Македонија низ призмата на функционирањето на Советот на честа и Советот на етика на медиумите во Македонија (СЕММ).
Клучни зборови: новинар, професионални стандарди, совет на
печат, омбудсман, медиуми, саморегулација.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 30 Jan 2018 10:00
Last Modified: 30 Jan 2018 10:00
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19211

Actions (login required)

View Item View Item