Мониторинг на прашина во рударската индустрија, зошто и како?

Mirakovski, Dejan and Nikolov, Nikolajco and Gocevski, Borce and Hadzi-Nikolova, Marija and Boev, Ivan (2017) Мониторинг на прашина во рударската индустрија, зошто и како? In: X Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Podeks_Mirakovski.pdf]
Preview
Text
Podeks_Mirakovski.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Покрај постоењето на строга и обемна законска регулатива, како и значењето на обезбедување на безбедна и здрава животна и работна средина, постоењето на ефикасни програми за мониторинг на прашината како еден од најчесто споменуваните проблеми асоцирани со рударството, се повеќе исклучок отколку правило. Поради тоа во рамките на овој труд е направен обид да се сумираат основните карактеристики на прашината важни за дефинирање на соодветни мониторинг програми, основните прописи кои ја регулираат оваа област, како и постојните стратегии и техники на мониторинг.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Hadzi-Nikolova
Date Deposited: 29 Jan 2018 13:35
Last Modified: 29 Jan 2018 13:35
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19209

Actions (login required)

View Item View Item