План за вонредни состојби – Суштински дел од системот за управување со безбедноста при работа

Hadzi-Nikolova, Marija and Mirakovski, Dejan and Doneva, Nikolinka and Gocevski, Borce and Taskovski, Stanke (2017) План за вонредни состојби – Суштински дел од системот за управување со безбедноста при работа. In: X Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Podeks_Hadzi-Nikolova.pdf]
Preview
Text
Podeks_Hadzi-Nikolova.pdf

Download (906kB) | Preview

Abstract

Важен елемент на било кој систем за спречување на поголеми инциденти е воспоставувањето на план за вонредни состојби специфични за објектот. Планирањето на управувањето со вонредни состојби има за цел да го минимизира ефектот на инцидентот внатре и надвор од објектот и бара навремена примена на дефинирани постапки од страна на луѓе со соодветна обука и ресурси. За таа цел, плановите и процедурите кои се специфични за релевантните активности на објектот мора да бидат развиени, документирани и тестирани пред настанот. Планот за вонредни состојби е елемент на системот за управување со безбедноста и ги надополнува системите за управување со животната средина и управувањето со ризици. Заедничките елементи на овие системи вклучуваат идентификација на опасностите и ризиците, обука, едукација и консултации.
Имајќи го предвид значењето и улогата на планот за вонредни состојби во севкупниот систем за безбедност при работа, во трудот е даден преглед на целите, намената и планирањето на активностите поврзани со управувањето со потенцијалните опасности и ризици.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marija Hadzi-Nikolova
Date Deposited: 29 Jan 2018 13:34
Last Modified: 29 Jan 2018 13:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19207

Actions (login required)

View Item View Item