Проширување на ЕУ, историски приказ и моментална состојба

Marolov, Dejan and Stojanovski, Strasko (2017) Проширување на ЕУ, историски приказ и моментална состојба. Годишен зборник на Правен факултет. ISSN 1857-7229

[thumbnail of sodrzina.pdf]
Preview
Text
sodrzina.pdf

Download (507kB) | Preview
[thumbnail of MD 1.pdf]
Preview
Text
MD 1.pdf

Download (627kB) | Preview

Abstract

Согласно насловот, овој труд се состои од два дела. Првиот дел прави анализа на сите историски проширувања кои до овој момент ги имала Европската Унија од аспект на конкретните историско политички прилики и потешкотии при зачленувањето на новите држави. Вториот дел на овој труд прави преглед на сегашната состојба со проширувањето на Унијата а со цел да се согледаат конкретните специфики на секоја од државите кандидатки. Преку историското согледување од една страна и анализа на конкретниот процес на проширување од друга страна, трудот ќе се обиде да ја извлече заклучоци за ,,поголемата слика” на политиката на проширување на ЕУ. Во овој контекст ќе биде анализирана и Република Македонија на својот пат кон Европската Унија.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dejan Marolov
Date Deposited: 29 Jan 2018 11:50
Last Modified: 29 Jan 2018 11:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19198

Actions (login required)

View Item View Item