Моноклонални антитела како анти-канцер терапија

Sterjova, Marija and Janevik-Ivanovska, Emilija (2017) Моноклонални антитела како анти-канцер терапија. Farmacevtski informator. ISSN 1409-8784

[thumbnail of Tekst.pdf]
Preview
Text
Tekst.pdf

Download (542kB) | Preview
[thumbnail of Farm_Informator_No 46_WEB.pdf]
Preview
Text
Farm_Informator_No 46_WEB.pdf

Download (992kB) | Preview

Abstract

Моноклоналните антитела можат да се користат како слободни – неконјугирани, или конјугирани со различни лекови, токсини или радиоизотопи со цел за подобрување на специфичноста и фармаколошкиот одговор и намалување на несаканите ефекти. До денес од страна на FDA (Агенцијата за храна и лекови) се регистрирани единаесет моноклонални антитела кои се користат како анти-канцер терапија.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Arev
Date Deposited: 29 Jan 2018 13:28
Last Modified: 29 Jan 2018 13:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19189

Actions (login required)

View Item View Item