Нови перспективи во екотуризмот – „off the grid“ туризам

Petrov, Nikolco and Angelkova, Tanja (2017) Нови перспективи во екотуризмот – „off the grid“ туризам. In: Зборник на трудови од втората меѓународна научно-стручна конференција “Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката”, 27 May 2017, Stip, Macedonia.

[thumbnail of T A 2.pdf]
Preview
Text
T A 2.pdf

Download (784kB) | Preview

Abstract

Со самата појавата на екотуризмот и неговото брзо напредување, тој станува еден од главните конкуренти на масовниот туризам и еден од најбрзо растечките сегменти на туристичката индустрија, а екотуристичките патувања стануваат се повеќе популарни.
Во овој труд, ќе обработиме нов сегмент на екотуризмот, сегмент кој досега не е официјално истражуван и дефиниран од страна на туризмолозите и другите научни работници од областа на туризам. Овој сегмент допрва ќе биде предмет на истражување, а тоа е „off the grid“ туризам.
Во трудот ќе видиме кои се причинско – последичните услови за појавата на еден сосема нов и нестандарден начин на живот, начин кој е уште во зачеток, но со голем потенцијал за во иднина, и можностите и потенцијалите кои ги нуди во туризмот. Целта на овој труд е да се видат реално проблемите кои постојат во врската човек – природа, и проблемите кои допрва ќе надоаѓаат, и да се видат можностите кои постојат во начинот на живот и туризам – off the grid.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Tanja Angelkova
Date Deposited: 30 Jan 2018 11:02
Last Modified: 30 Jan 2018 11:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19178

Actions (login required)

View Item View Item