Production of silica from rice husk

Janevski, Aco and Blažev, Krsto and Mojsov, Kiro and Andronikov, Darko (2017) Production of silica from rice husk. Природни ресурси и технологии, 11 (11). pp. 121-125. ISSN 185-6966

[thumbnail of ДОБИВАЊЕ НА СИЛИЦИУМ ДИОКСИДОТ ОД ОРИЗОВА ЛУШПИ.pdf]
Preview
Text
ДОБИВАЊЕ НА СИЛИЦИУМ ДИОКСИДОТ ОД ОРИЗОВА ЛУШПИ.pdf

Download (688kB) | Preview

Abstract

Оризот како култура се одгледува во Република Македонија претежно во Кочанската Котлина. Површините
на кои се одгледува се од 3 500 – 6 500 ha, со производство од 19 000 – 35 000 тони ориз. Имајќи во предвид дека
околу 22 % од масата отпаѓа на лушпа, која се третира како отпад. Сериозен е проблемот на преработувачите со
нејзино депонирање. При нејзино согорување се добиваат 13-16 MJ/kg и околу 20-25 % пепел во кој има 90-95 %
силициум диоксид. Пепелта во земјите големи производители на ориз се користи за добивање на преталожен, чист
силициум диоксид. Ова се прави во поумерени услови од конвенционалните, температури до 100oC и атмосферски
притисок. Се добива аморфен силициум диоксид со добри атсорбенски својства, кој се користи и во индустријата за
гума, лепила и сл., а претставува основа за неорганската синтеза на силициумови соединенија и електронската
индустрија. Количините силициум диоксид кои би можеле да се добијат од оризот произведен во Кочанско се помеѓу
680 и 1260 тони чист силициум диоксид. Не е за потценување и количината на натриум сулфат кој се добива како
додатен производ и енергијата ослободена при согорувањето на лушпите и определени фази во технолошката
постапка.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Chemical engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Darko Andronikov
Date Deposited: 26 Jan 2018 13:51
Last Modified: 01 Mar 2018 10:43
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19152

Actions (login required)

View Item View Item