Klinicke analize-rizike pri uzimanje kapilarne i venske krvi

Kamcev, Donce and Velickova, Nevenka and Panev, Lazar (2012) Klinicke analize-rizike pri uzimanje kapilarne i venske krvi. In: IV Kongres Asocijacija laboratoriskih I saniranih profesionalaca (ALISZP-a), 17-20 maj, Saraevo, BiH.

[thumbnail of IV Kongres Asocijacija laboratoriskih I saniranih profesionalaca.pdf] Text
IV Kongres Asocijacija laboratoriskih I saniranih profesionalaca.pdf

Download (1MB)

Abstract

Лабораторискиот преглед на крвта и крвните деривати кај пациентите е еден од најважните показатели за општата сосотојба на организмот и укажува на некоја скриена или веќе манифестирана патофизиолошка промена.
Најчести ризици поврзани со земањето на крв се прекумерно крварење, несвестица или чувство нa омалаксаност, хематом ( акумулирање на крв под кожата, инфекција ( ризик - секогаш на кожата кога е пукната, повеќе пункции за да се лоцираат вени, Тромбоза на вената.
Улогата на лаборантот во процесот на земање на крв и крвни деривати е соодветна апликација или инјектирање на материјалот и брзо и соодветно реагирање на сите пропретни ризици кои можата се јават во тек на постаката при земањето на крв и крвни деривати.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 24 Nov 2012 12:53
Last Modified: 24 Nov 2012 12:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1915

Actions (login required)

View Item View Item