Значењето на планината Кожуф врз развојот на туризмот во општина Гевгелија

Angelkova, Tanja and Stanojkova, Marija and Atanasova, Ljupka (2017) Значењето на планината Кожуф врз развојот на туризмот во општина Гевгелија. In: Зборник на трудови од втората меѓународна научно-стручна конференција „Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката”, 27 May 2017, Stip, Macedonia.

[thumbnail of ТА 1.pdf]
Preview
Text
ТА 1.pdf

Download (704kB) | Preview

Abstract

Согледувајќи ги туристичките потенцијали на општина Гевгелија, може да се каже дека постои добра основа за развој на туризмот и можност за збогатување на туристичката понуда. Гевгелискиот регион се одликува со низа специфичности кои го прават посебен. Планината Кожуф е од најголемо значење за развој на туризмот која што заедно со населените места Смрдлива Вода, Конско и Хума и Скијачкиот центар, придонесуваат за развојот на планинскиот, руралниот и ски туризам.
Во овој труд ќе ги анализираме туристички вредности со кои општина Гевгелија се афирмира како туристичка дестинација и ќе направиме истражување на туристичкиот регион со цел - реална туристичка валоризација на сите негови природни и антропогени елементи. На тој начин аргументирано и со факти ќе го претставиме големиот потенцијал за поинтензивен економски развој на овој дел од Република Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Tanja Angelkova
Date Deposited: 30 Jan 2018 09:45
Last Modified: 30 Jan 2018 09:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19120

Actions (login required)

View Item View Item