Компоненти на приносот и принос кај некои F1 хибриди од домати

Georgievski, Milan and Spasov, Dusan and Ilievski, Mite and Atanasova, Biljana (2006) Компоненти на приносот и принос кај некои F1 хибриди од домати. Годишен Зборник 2006- Yearbook, VI. pp. 53-61. ISSN 1409-987X

[thumbnail of Zbornik_final_2006.pdf] Text
Zbornik_final_2006.pdf

Download (1MB)

Abstract

Во структурата на вкупната потрошувачка на градинарски производи
во Европа доматот зазема 8-10%, а во САД е водечка култура во
потрошувачката и учествува со преку 35%. Кај нас доматот се одгледува
на повеќе од 6.000 хектари, од кои околу 90% од застапените површини
се засеани со хибридно семе кое е од увоз. Предностите кои ги дава
хибридното семе и средствата што се издвојуваат за да се увезе истото,
нè натераа да започнеме со експериментална и практична работа на
освојување и ширење на хибридно семе произведено во нашето поднебје.
Во овој труд се прикажани резултати од осум F1 хибриди, од кои седум
се меѓулиниски и ќе се користат во понатамошната селекција и еден
комерцијален Magnus. Испитани се бројот на плодовите по растение и
просечната маса на плодовите, како главни компоненти на приносот кај
доматите (Wiliams, 1959) и вкупниот принос.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: број на плодови, маса на плод, принос
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Dusan Spasov
Date Deposited: 24 Nov 2012 16:06
Last Modified: 11 Jun 2013 07:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1912

Actions (login required)

View Item View Item