Микрофосили и нивна примена во истражувањето на нафта и гас

Stojanova, Violeta and Petrov, Gose and Sijakova-Ivanova, Tena (2017) Микрофосили и нивна примена во истражувањето на нафта и гас. Natural resources and technologies, 11 (11). pp. 51-56. ISSN 185-6966

[thumbnail of Zbornik_2017.pdf]
Preview
Text
Zbornik_2017.pdf

Download (720kB) | Preview

Abstract

Овој труд има за цел да го претстави значењето на фораминиферната фауна за истражување на јаглеводороди, врз основа на биостратиграфијата и содржината на одредени карактеристични фосилни видови или родови во различни литолошките единици. Презентирани се податоци добиени со примена на методата на фораминиферна фауна, од истражувањето на палеогените седименти во Овчеполскиот басен (дупчотина ОП-1), како потенцијален простор за истражување на нафта и гас.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: фораминифери, палеогени седименти, биостратиграфија, нафта, гас.
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stojanova
Date Deposited: 24 Jan 2018 14:25
Last Modified: 24 Jan 2018 14:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19077

Actions (login required)

View Item View Item