Историско културните односи на Македонија и Србија изразени преку творештвото на Тодор Маневиќ

Cackov, Oliver (2017) Историско културните односи на Македонија и Србија изразени преку творештвото на Тодор Маневиќ. In: Врските меѓу Република Македонија и Република Србија низ вековите и денес, 19-20 May 2017, Bitola, Macedonia.

[thumbnail of istorisko.pdf]
Preview
Text
istorisko.pdf

Download (841kB) | Preview

Abstract

Блискоста меѓу македонскиот и српскиот народ има многу постари корени од
колку што е познато во историјата и тоа во сите сфери на животот и тоа економскиот
културно-просветниот, книжевниот и духовниот.
Што се однесува на историско-културните односи тие имаат долга и светка традиција.
Овие врски главно се темелат на планот на книжевната ,публицистичката,
лингвистичката, преведувачката,патеписната, црковната и ликовната. Книжевното
историско културно наследство на македонскиот народ преставува огледало кон
неговиот дух, култура, обичаи, фолклор и традиција.Преку изучувањето на културно
историските обележја се стекнуват естетските ,патриотските иетичките вредности и
развивање чувство за патриотизам кон државата.Богатството на споменици на културата
кои се подигнати низ Македонија зборуваат за вековните настојувања за одржување на
овие духовни континуитети без кои човеката активност не може да се замисли.
Напишаното од еден автор се неговите дела кои оставаат неизбришливи траги и
вредности за идните генерации.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 23 Jan 2018 11:40
Last Modified: 24 Jan 2018 08:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/19044

Actions (login required)

View Item View Item