Токсиколошка хемија за фармацевти

Gjorgieva Ackova, Darinka (2017) Токсиколошка хемија за фармацевти. Goce Delcev University, Stip, Macedonia. ISBN 978-608-244-424-6

Full text not available from this repository.

Abstract

Овој учебник е напишан за да го премости јазот помеѓу токсикологијата и
хемијата на начин кој е поблизок и истовремено поинтересен за студентите по
Фармација за кој првенствено
е наменет. Ја дефинира токсиколошката хемија како
наука која се занимава со хемиската природа и реакциите на токсичните супстанции,
нивното потекло и употребата, хемиските аспекти на нивната изложеност,
трансформацијата и елиминацијата од страна на биолош
ките системи. Ги прикажува
хемиските формули, структурите и реакциите на токсичните супстанции, нагласувајќи
ги хемиските аспекти на токсиколошките феномени, вклучувајќи ги и судбината и
ефектот на ксенобиотиците во живите системи.

Item Type: Book
Subjects: Natural sciences > Chemical sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Darinka Gorgieva Ackova
Date Deposited: 18 Jan 2018 09:18
Last Modified: 18 Jan 2018 09:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18935

Actions (login required)

View Item View Item