Депресија во адолесценцијата: скрининг, превенција и третман од агол на когнитивно-бихејвиорална терапија

Miloseva, Lence (2017) Депресија во адолесценцијата: скрининг, превенција и третман од агол на когнитивно-бихејвиорална терапија. Универзитет „Гоце Делчев“, Штип, Р. Македонија. ISBN 978-608-244-372-0

[thumbnail of Депресија во адолесценцијата- Ленче Милошева.pdf]
Preview
Text
Депресија во адолесценцијата- Ленче Милошева.pdf

Download (299kB) | Preview

Abstract

Во оваа научна монографија од областите психопатологија и психотерапија, се претставени резултатите од современи истражувања како емпириска поткрепа на развојно психопатолошката перспектива и ефикасноста и апликативноста на когнитивно-бихејвиоралната терапија при скриниг, превенција и третман на депресијата во развојниот период адолесценција. Оправданоста и мотивацијата за пишување на оваа научна монографија ја гледам во фактот што оваа тема е запоставена не само во Р. Македонија, туку и во целиот регион. Истражувањата кои ги спроведов во Р. Македонија во период од ноември 2011 до август 2014 година, како дел од мојата втора докторска дисертација на Универзитетот во Белград, вклучително и периодот на пилот истражувањето, се први од ваков вид во земјата.

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Miloseva
Date Deposited: 25 Dec 2017 10:25
Last Modified: 25 Dec 2017 10:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18817

Actions (login required)

View Item View Item