Лекување на главоболка со акупресура

Nikolovska, Lence and Kostadinov, Viktor (2017) Лекување на главоболка со акупресура. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 11 (26). pp. 28-29. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Medicus.pdf]
Preview
Text
Medicus.pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of Медикус - ЛЕКУВАЊЕ НА ГЛАВОБОЛКА СО АКУПРЕСУРА.pdf]
Preview
Text
Медикус - ЛЕКУВАЊЕ НА ГЛАВОБОЛКА СО АКУПРЕСУРА.pdf

Download (295kB) | Preview

Abstract

Според древната Традиционална кинеска медицина, виталната енергија чи (Qi) протекува низ енергетски меридијани. Кај здрава личност протокот на енергија низ меридијаните е непречен. Блокадата на протокот на енергијата чи резултира со болест. По должината на овие имагинарни линии - наречени меридијани, се наоѓаат активни точки. Кинезите веруваат дека стимулирањето на овие активни точки ги прочистува меридијаните и го подобрува протокот на енергија. Акупресурата и акупунктурата ги користат истите активни точки кои што се познати како тригерни точки.
Западната медицина преку многубројни научни истражувања ги објаснува механизмите одговорни за позитивните ефекти од стимулирање на активни точки. Се смета дека стимулацијата на активните точки доведува до зголемено ослободување на ендорфините. Ендорфинот е природен лек против болка. Ендорфинот и морфинот се хемиски различни молекули, но, по коинциденција, имаат многу слична 3-димензионална форма. Оваа сличност во формата му овозможува на морфинот да се поврзе со ендорфин рецепторот, да ја намали болката и да предизвика чувство на среќа. Така, ендорфинот ослободен со акупресурна стимулација доведува до релаксација и нормализација на функциите на телото.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Nikolovska
Date Deposited: 20 Dec 2017 10:12
Last Modified: 20 Dec 2017 10:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18783

Actions (login required)

View Item View Item