Гастрономија

Taskov, Nako and Vukovik, Nebojsa and Saneva, Dusica (2017) Гастрономија. Goce Delcev University, Stip, Macedonia. ISBN 978-608-244-347-8

Full text not available from this repository.

Abstract

Учебникот „Гастрономија“ е изработен според изработената наставна
програма и е наменет за студентите при Факултетот за туризам и бизнис
логистика во Република Македонија.
Во својата содржина учебникот по предметот Гастрономија го опфаќа
следново: ладни предјадења на база на свеж, варен и конзервиран зеленчук,
ладни предјадења на база на полнет зеленчук, ладни предјадења на база на
печен зеленчук, ладни предјадења од полнет зеленчук на баварски начин, ладни
предјадења на сорбет со зеленчук, ладни предјадења на база на житарки, ладни
предјадења на база на овошје, ладни предјадења на база на свежи сувомесни
производи, ладни предјадења на база на сирови школки, ладни предјадења на
база на печени школки, ладни предјадења на база на ракови, ладни предјадења
на база на риба, сурова, печена, варена, димена, ладни предјадења на база на
месо, на база на пердувести животни, на база на внатрешница, ладни предјадења
на база јајца, мешани салати, на база на паштети и канапеи; бистри потажи
(без поврзување) од типот на конзомеа и темни потажи. Од бистрите потажи
без поврзување од типот на конзомеа прикажани се: говедско конзоме, конзоме
од живина, конзоме од риба, од школки и ракови и конзоме од дивеч, основи
за приготвување на супи и сосови, повеќе видови буљони, фондови, ѓусови,
есенции, глазури, крем супи и чорби; топли предјадења на база на теста, топли
предјадења на база на сос бешамел или велуте, топли предјадења на база на
зеленчук, топли предјадења на база на раженчиња, на топли предјадења на база
на месо, топли предјадења на база на риби, ракови и морски плодови, топли
предјадења на база со пени (мусови), топли предјадења на база на јајца, топли
предјадења на база на школки, топли предјадења на база на сирење; готвени
јадења од телешко месо, готвени јадења од говедско месо, готвени јадења од
живина, готвени јадења од јагнешко и овчо месо; готвени јадења од свинско
месо; готвени јадења од мелено месо; готвени јадења од дивеч; јадења од риби;
печење; јадења по порачка од телешко месо и јадења од говедско филе.

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Kosturanova
Date Deposited: 18 Dec 2017 09:05
Last Modified: 18 Dec 2017 09:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18763

Actions (login required)

View Item View Item