Современ третман и одржливо управување со комунален цврст отпад во Република Македонија

Georgiev, Riste and Ognenoski, Darko and Dimitrov, Nikola (2017) Современ третман и одржливо управување со комунален цврст отпад во Република Македонија. Зборник на трудови од втората меѓународна научно - стручна конференција „Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката“, 27 Мај 2017, Штип. pp. 46-55. ISSN ISBN 978-608-244-444-4

[thumbnail of Korica zbornik.pdf]
Preview
Text
Korica zbornik.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Zbornik na trudovi FTBL Konferencija, 27 maj 2017, Stip, trud str.46-55.pdf]
Preview
Text
Zbornik na trudovi FTBL Konferencija, 27 maj 2017, Stip, trud str.46-55.pdf

Download (664kB) | Preview

Abstract

Основната цел и потреба за изградба на
регионални депонии за современ третман на комунален цврст отпад произлегува од потребата за воспоставување на меѓуопштинска соработка за регионално управување со цврст отпад за конкретен
Основната цел и потреба за изградба на
регионални депонии за современ третман на комунален цврст отпад произлегува од потребата за воспоставување на меѓуопштинска соработка за регионално управување со цврст отпад за конкретен регион.
Поставувањето на нови регионални депонии ќе овозможи побезбедно користење на депонираниот општински отпад, од сите општини кои што ќе бидат опфатени во регионот. За да се изгради една регионална депонија, пред сѐ е потребно да се обезбеди соодветна инфраструктура, односно прооден пат до локацијата на депонијата. Исто така, потребно е да се обезбедат соодветни транспортни средства со цел искористување на современите можности за управувањето со комуналниот отпад. Современиот третман на управување со комуналниот отпад не е можно доколку не содржи одржливост.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 19 Dec 2017 08:09
Last Modified: 19 Dec 2017 08:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18753

Actions (login required)

View Item View Item