Географија на населби - Општина Демир Хисар -

Dimitrov, Nikola (2017) Географија на населби - Општина Демир Хисар -. Nikola V. Dimitrov, Bitola. ISBN 978-608-65616-4-2

[thumbnail of Никола В. Димитров,ГЕОГРАФИЈА НА НАСЕЛБИ-Општина Демир Хисар.pdf]
Preview
Text
Никола В. Димитров,ГЕОГРАФИЈА НА НАСЕЛБИ-Општина Демир Хисар.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Научната дисциплина Географија на населби, во Република Македонија е недоволно апсолвирана. Имено, преку ваков географски пристап, досега се објавени само неколку книги за населбите во општините. Во тој поглед, оваа, книга е една од ретките во која на едно место се дадени најважните податоци за населбите во Општина Демир Хисар.
Публикацијата што ја претставуваме пред читателската публика има за цел да ги претстави основните географски, демографски, аграрно - структурни, стопански и други карактеристики на населбите во денешна Општина Демир Хисар, но и да даде општи податоци и за исчезнатите села. Податоците изнесени во книгата се добиени од повеќе извори а потврдени со теренско истражување реализиарно во тек от на 2014, 2015 и 2016 година.
Во книгата поместени се податоци за следни те елементи: географска положба, географски координати, површина на атарот, надморска височина, сообраќајна поврзаност, потекло на името, првите жители, важни историски факти, бројно движење на населението, ммиграциони движења, податоци за верските објекти, за стопанските одлики и слично.
Прегледот на населбите е поместен по азбучен ред за лесно и брзо пронаоѓање од страна на корисникот.
На крајот од книгата во прилог даденни се неколку табеларни прегледи и користена литература.
Се надеваме дека публикацијата ќе има практична применлива вредност за општината но и за повеќе организации и институциии со што трајно ќе се зачува за идните поколенија.

Item Type: Book
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Nikola Dimitrov
Date Deposited: 19 Dec 2017 09:50
Last Modified: 19 Dec 2017 09:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18749

Actions (login required)

View Item View Item