Енергетски политики на ЕУ и нивното влијание врз конкурентноста и сигурноста на енергетските пазари на природен гас

Cingoski, Vlatko (2016) Енергетски политики на ЕУ и нивното влијание врз конкурентноста и сигурноста на енергетските пазари на природен гас. In: Четврта меѓународна научна конференција „Науката - подршка на развојот во Југоисточна Европа“, 23-24 Dec 2016, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of 2016 - 15 EvroBalkan IV Conference - EU politics on Natural Gas.pdf]
Preview
Text
2016 - 15 EvroBalkan IV Conference - EU politics on Natural Gas.pdf

Download (1MB) | Preview
Official URL: http://www.euba.edu.mk

Abstract

Сигурноста во снабдувањето со енергенси има клучно значење за развојот на економските и политичките односи во една земја. Уште позначајно е прашањето на безбедноста, независноста и суверенитетот на земјата, бидејќи без обезбедување на доволни количини на енергенси целокупната економија во една земја може да биде доведена до колапс.
Република Макеоднија (РМ) е енергетски сиромашна и силно зависна држава, така да прашањето на државен суверенитет секогаш може да се доведе во дирекна корелација со
прашањето на сигурноста во снабдувањето со енергенси. Од друга страна, РМ веќе подолг период чека пред вратите на Европската унија (ЕУ) иако постојано прави силни напори за
усогласување на сопственото законодавство со европското, кое пак во голема мерка е во корист на ЕУ. ЕУ и нејзиниот Енергетски комитет (ЕК) во кој членува и РМ донесуваат
регулативи, директиви и правила кои, од една страна РМ е принудена да ги почитува, но од друга страна истите не секогаш се во корист на националниот енергетски сектор и
нејзините потрошувачи на енергија.
Во овој труд, даден е краток осврт на најновите препораки и регулативи на ЕУ кои се однесуваат на енергетската сфера, пред сé, сферата на природниот гас, и ќе укажаме на
предностите и недостатоците кои тие документи можат да го имаат генерално врз сигурноста во снабдувањето на земјата со потребните енергенси како и унапредување на инвестиционите активности во оваа област во РМ.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 18 Dec 2017 14:28
Last Modified: 18 Dec 2017 14:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18741

Actions (login required)

View Item View Item