Квалитетот на пченицата во системте на конвенционалнио и органско производство

Ilievski, Mite and Vasilevski, Goce and Spasova, Dragica (2009) Квалитетот на пченицата во системте на конвенционалнио и органско производство. Yearbook of Faculty of Agriculture science and food, 2009, 54. pp. 9-17. ISSN 103 -107

[thumbnail of Квалитетот на пченицата во системите на конвенционално и органско производство.pdf] Text
Квалитетот на пченицата во системите на конвенционално и органско производство.pdf

Download (592kB)

Abstract

Од агротехнички аспект денес, низ светот се дефинирани повеќе начини на производство на пченицата, односноо системи на одгледување. Квалитетот кај пченицата, од тие системи на одгледување е различен. Овде се дадени разликите во квалитетните својства на пченицата од систем на конвенционалното и органското производтсво. Квалитетот на пченицата, особено хемискиот состав на зрното, гледано низ процесите по години кај испитуваните параметри, независно од годините, сортите и клиатските услови, а во зависност од применетиот систем на производство е подобар кај конвенционално произведената пченица. Секако, треба да се земе предвид сортнтата специфичност на испитуваните генотипови, бидејќи доста од нив даваат резултати спротивно на горенаведените.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Mite Ilievski
Date Deposited: 24 Nov 2012 08:57
Last Modified: 19 Jun 2013 10:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1874

Actions (login required)

View Item View Item