Ilievski, Mite and Vasilevski, Goce and Spasova, Dragica (2009) Квалитетот на пченицата во системте на конвенционалнио и органско производство. Yearbook of Faculty of Agriculture science and food, 2009, 54. pp. 9-17. ISSN 103 -107
![Квалитетот на пченицата во системите на конвенционално и органско производство.pdf [thumbnail of Квалитетот на пченицата во системите на конвенционално и органско производство.pdf]](https://eprints.ugd.edu.mk/style/images/fileicons/text.png)
Квалитетот на пченицата во системите на конвенционално и органско производство.pdf
Download (592kB)
Abstract
Од агротехнички аспект денес, низ светот се дефинирани повеќе начини на производство на пченицата, односноо системи на одгледување. Квалитетот кај пченицата, од тие системи на одгледување е различен. Овде се дадени разликите во квалитетните својства на пченицата од систем на конвенционалното и органското производтсво. Квалитетот на пченицата, особено хемискиот состав на зрното, гледано низ процесите по години кај испитуваните параметри, независно од годините, сортите и клиатските услови, а во зависност од применетиот систем на производство е подобар кај конвенционално произведената пченица. Секако, треба да се земе предвид сортнтата специфичност на испитуваните генотипови, бидејќи доста од нив даваат резултати спротивно на горенаведените.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Other agricultural sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Mite Ilievski |
Date Deposited: | 24 Nov 2012 08:57 |
Last Modified: | 19 Jun 2013 10:09 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1874 |