Ilievski, Mite and Vasilevski, Goce and Spasova, Dragica (2009) Квалитетот на пченицата во системте на конвенционалнио и органско производство. Yearbook of Faculty of Agriculture science and food, 2009, 54. pp. 9-17. ISSN 103 -107
Text
Квалитетот на пченицата во системите на конвенционално и органско производство.pdf Download (592kB) |
Abstract
Од агротехнички аспект денес, низ светот се дефинирани повеќе начини на производство на пченицата, односноо системи на одгледување. Квалитетот кај пченицата, од тие системи на одгледување е различен. Овде се дадени разликите во квалитетните својства на пченицата од систем на конвенционалното и органското производтсво. Квалитетот на пченицата, особено хемискиот состав на зрното, гледано низ процесите по години кај испитуваните параметри, независно од годините, сортите и клиатските услови, а во зависност од применетиот систем на производство е подобар кај конвенционално произведената пченица. Секако, треба да се земе предвид сортнтата специфичност на испитуваните генотипови, бидејќи доста од нив даваат резултати спротивно на горенаведените.
Item Type: | Article |
---|---|
Subjects: | Agricultural Sciences > Other agricultural sciences |
Divisions: | Faculty of Agriculture |
Depositing User: | Mite Ilievski |
Date Deposited: | 24 Nov 2012 08:57 |
Last Modified: | 19 Jun 2013 10:09 |
URI: | https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1874 |
Actions (login required)
View Item |