Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство

Spasova, Dragica and Vasilevski, Goce and Ilievski, Mite (2009) Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство. Year book of the faculty of the agricultural science and food 2009 , 54. pp. 29-37. ISSN 0351 - 9112

[thumbnail of Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство.pdf] Text
Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство.pdf

Download (649kB)

Abstract

Денес се дефинираат повеќе начини на производство на овесот, односно повеќе разлини приода кон примената на агротехничките мерки, односно различни системи на одгледување. Квалитетот на овесот од различни системи на одгледување е различен.
Основна цел беше да се утврдат разликите во квалитетните својства на овесот од системот на конвенционалното и органското производство. Квалитетот на овесот, особено хемискиот состав на зрното, гледано низ просеците по години кај испитуваните параметри, независно од годините, сортите и климатските услови, а во зависност од применетиот систем на одгледување е подобар кај органското производство на овес. За зголемување нна квалитетните својства на овесот, секако, потребно е да се направи систематски приод и во изборот на испитуваните генотипови, кои ќе го постигнат својот генетски потенцијал во одредени почвено- климатски условина реонот, како и при одреден агротехнички мерки.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: овес, органско производтсво, конвенционално производство, квалитетни својства, хемиски состав
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Dragica Spasova
Date Deposited: 24 Nov 2012 08:57
Last Modified: 19 Jun 2013 12:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1871

Actions (login required)

View Item View Item