Влијанието на системот на одгледување врз некои морфолошки и производни својства на меката пченица

Ilievski, Mite and Vasilevski, Goce and Spasova, Dragica and Georgievski, Milan and Kukutanov, Risto (2009) Влијанието на системот на одгледување врз некои морфолошки и производни својства на меката пченица. Годишен зборник 2009 - Yearbook, IX. pp. 66-76. ISSN 1409-987X

[thumbnail of Влијанието на системот на одгледување врз некои морфолошки и производни својства на меката пченица.pdf] Text
Влијанието на системот на одгледување врз некои морфолошки и производни својства на меката пченица.pdf

Download (585kB)

Abstract

Во нашите испитувања беше направена анализа на голем број генотипови пченица, во однос на некои морфолошки и продутивни особини кои директно или индиректно влијаат на приносот, со цел да се утврдат разликите кои се јавуваат како резултат на системот на одгледување, односно конвенционално органско производство.
Бројот на клавчиња во клас во органското производтсво (50,77) беше поголем апсолутно за 21 или релативно за 4,31 % од просечниот број на зрна во клас во конвенционалното производство (48,67). При споредба на просечната должина на класот од пченица од двата система на одгледување. беше констатирано дека во органското производство (11,22 см) таа е поголема апсолутно за 0,3 см или релативно за 2,75% од конвенционалното производство (10,92 см).
Системот на органско производство на пченица овозможува подобар развој на истата во однос на горенаведените параметри.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: клас, зрно, пченица, органско, конвенционално, должина
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Mite Ilievski
Date Deposited: 24 Nov 2012 08:56
Last Modified: 24 Oct 2014 10:24
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1868

Actions (login required)

View Item View Item