Класификација на пепелта од термоцентралата РЕК Битола во Македонија и можности за нејзина употреба

Sijakova-Ivanova, Tena and Zajkova-Paneva, Vesna and Stefanova, Violeta and Stojanova, Violeta (2017) Класификација на пепелта од термоцентралата РЕК Битола во Македонија и можности за нејзина употреба. Podeks-Poveks '17, 10 (1). pp. 153-160. ISSN 978-608-242-019-6

[thumbnail of 2.8. Tena Sijakova Ivanova.pdf]
Preview
Text
2.8. Tena Sijakova Ivanova.pdf

Download (378kB) | Preview

Abstract

Главната цел на oвoј труд е да се направи класификација на пепелта од термоцентралата РЕК Битола, Македонија и да се утврди можноста за нејзина употреба. Секоја година во Македонија се произведуваат 900 000 - 1 100 000 т пепел. Само 10% од пепел од јаглен се користи во цементните производи кои се далеку под глобалната искористеност (25%). Врз основа на утврдениот хемиски состав истражуваната пепел има алумосиликатен состав и спаѓа во класа F. Содржината на SiO2 е (40.5-48.6%), Al2O3 (23,2-25,9%), Fe2O3 (8,9-10,6%) и CaO (6.9-13.2%). Оваа пепел може да се користи за: зголемување на приносот на разни земјоделски култури, како структурен материјал за пополнување во изградбата на патишта и насипи, во производството на бетонски цигли, блокови, цементни композити итн.

Клучни зборови: пепел, класификација, класа C, класа F.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Tena Sijakova Ivanova
Date Deposited: 14 Dec 2017 09:09
Last Modified: 14 Dec 2017 09:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18665

Actions (login required)

View Item View Item