Некои карактеристики на сеизмичноста на подрачјето Радовиш-Струмица-Валандово (Р. Македонија)

Popovski, Risto and Panov, Zoran and Pekevski, lazo and Doneva, Blagica and Karanakova Stefanovska, Radmila (2017) Некои карактеристики на сеизмичноста на подрачјето Радовиш-Струмица-Валандово (Р. Македонија). In: X Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Risto Popovski.pdf]
Preview
Text
Risto Popovski.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во рамките на изучувањата на сеизмичкиот хазард на територијата на Р. Македоније, беа применувани веројатностни методи, теоријата на екстремните вредности и новодетерминистичкиот пристап во определувањето на параметрите на сеизмичког хазард. Тука, секако се многу битни резултатите од изучувањето на параметрите на сеизмичностa на подрачјето на Р.Македонија. Избрано е подрачјето помеѓу градовите: Радовиш-Струмица-Валандово како дел од територијата на Р.Македонија, кое припаѓа делумно на двете главни сеизмогени зони во Р. Македонија, но во кое се вклучени и неколку локални епицентрални подрачја. Квалитативната и квантитативната процена на ефектите на идните земјотреси врз избраната територија се важни влезни параметри во идното планирање.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 13 Dec 2017 11:35
Last Modified: 13 Dec 2017 11:35
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18627

Actions (login required)

View Item View Item