Секундарни силициски суровини во квартерни континентални формации

Blažev, Krsto and Doneva, Blagica and Dimov, Gorgi and Delipetrev, Marjan (2017) Секундарни силициски суровини во квартерни континентални формации. In: X Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Krsto Blazev.pdf]
Preview
Text
Krsto Blazev.pdf

Download (892kB) | Preview

Abstract

Квартерните континентални формации на територијата на Република Македонија се едни од најзначајните носители на секундарни силициски суровини, како што се кварцити и секундарни наоѓалишта на кварц.
Има четири одделни квартерни континентални формации како забележителни носители на секундарни силициски суровини: моренски наслаги, флувијално – глацијални наслаги, пролувијални наслаги и алувијални наслаги.
Овој труд дава опис на минералните суровини кои се јавуваат во секоја формација, нивната локација, минералошки, структурно – тектонски карактеристики и појавување. Исто така, дадена е дебелината на слоевите со силициски минерални суровини и нивната перспективност за идни истражувања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 13 Dec 2017 11:33
Last Modified: 13 Dec 2017 11:33
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18626

Actions (login required)

View Item View Item