Гравиметриски истражувања на наоѓалишта на минерални суровини

Doneva, Blagica and Delipetrov, Todor and Delipetrev, Marjan and Blažev, Krsto and Dimov, Gorgi (2017) Гравиметриски истражувања на наоѓалишта на минерални суровини. In: X Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Blagica Doneva.pdf]
Preview
Text
Blagica Doneva.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Гравиметриските истражувања имаат голем придонес во правецот на проучување на регионалните проблеми, посебно при детерминирање на тектонската градба на истражуваниот простор, во процесот на барање на сите типови минерални суровини, вклучувајќи го самиот процес на разработка на рудното наоѓалиште.
Основа на гравиметриската метода е изучувањето на гравитационото поле предизвикано од карпестите маси. Различната густина на карпестите маси доведува до појава на локални суфицити и дефицити на маса, кои имаат соодветно влијание во гравитационото поле во форма на локални маx. и мин. Имајќи во предвид дека средната густина на земјината кора е 2.67 g/cm3, при обработката на податоците сите густини на карпите над оваа вредност создаваат позитивни аномалии и сите карпи со помали густини, соодветно, создаваат негативни аномалии.
Во овој труд се опишани гравиметриските истражувања на наоѓалишта на металични минерални суровини.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 13 Dec 2017 11:32
Last Modified: 13 Dec 2017 11:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18625

Actions (login required)

View Item View Item