Одредување на квалитетот на градежно-технички камен

Efnusev, Ljupce and Dimov, Gorgi and Doneva, Blagica (2017) Одредување на квалитетот на градежно-технички камен. In: X Стручно советување со меѓународно учество Подекс – Повекс ’17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of 3.2. Ljupce Efnusev.pdf]
Preview
Text
3.2. Ljupce Efnusev.pdf

Download (977kB) | Preview

Abstract

Параметрите кои се однесуваат на својствата и состојбите на карпестата маса се одредуваат по соодветни методологии. Овие методологии подразбираат многу внимателно изведување на теренските истражувања, како и земање и испитување на соодветен број репрезентативни проби (примероци) од теренот и од истражните работи, а по стандардизирани лабораториски методи. Примероците од постоечките каменоломи или истражни работи може да се земат како примероци на карпи или дробина, или пак како завршни производи агрегати. Стандардот BS 812 ги специфицира минималниот број и димензии на примероци кои треба да се соберат. Одредувањето на квалитетот на резерви на градежно-технички камен согласно со Правилникот за класификација и категоризација на резерви на цврсти минерални суровини и за водење на евиденција за нив, („Службен весник на СФРЈ“ бр 57/79) се врши со комплетни лабораториски анализи и со делумни лабораториски анализи

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blagica Doneva
Date Deposited: 13 Dec 2017 11:30
Last Modified: 13 Dec 2017 11:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18622

Actions (login required)

View Item View Item