Работилница: Оралнохируршки процедури во менаџментот на флап - дизајн: резени, инструменти и техники на шиење

Dimova, Cena (2017) Работилница: Оралнохируршки процедури во менаџментот на флап - дизајн: резени, инструменти и техники на шиење. In: Четврта работилница, 03 Nov 2017, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Програма -ОРАЛНОХИРУРШКИ ПРОЦЕДУРИ ВО МЕНАЏМЕНТОТ НА ФЛАП.pdf]
Preview
Text
Програма -ОРАЛНОХИРУРШКИ ПРОЦЕДУРИ ВО МЕНАЏМЕНТОТ НА ФЛАП.pdf

Download (190kB) | Preview
[thumbnail of ОРАЛНОХИРУРШКИ ПРОЦЕДУРИ ВО МЕНАЏМЕНТОТ НА ФЛАП-ДИЗАЈН 03.11.2017.pdf]
Preview
Text
ОРАЛНОХИРУРШКИ ПРОЦЕДУРИ ВО МЕНАЏМЕНТОТ НА ФЛАП-ДИЗАЈН 03.11.2017.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of 1. теоретски дел флап дизајн -ПДФ.pdf]
Preview
Text
1. теоретски дел флап дизајн -ПДФ.pdf - Presentation

Download (1MB) | Preview

Abstract

Орално хируршките и пародонтолошките хируршки интеревнции, како и отвореното и затвореното дентално имплантирање создаваат оперативна рана.
За правилно затворање на овие рани обично е потребно да се создадат услови за оптимално заздравување.
Успешното зацелување на оперативните рани може да се обезбеди само доколку се примени следново:
употреба на соодветен стомато хируршки инструментариум,
респектирање на базичните принципи на создавање соодветен мукопериостален флап дизајн, односно правилно испланирана оперативна резенка,
правилен избор на игли и конци кои се за употреба во оралната празнина,
примена на соодветна техника на шиење и чворување,
правилно вадење на конци.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 10 Nov 2017 09:59
Last Modified: 10 Nov 2017 09:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18558

Actions (login required)

View Item View Item