Хемиски состав на алувијално злато од некои локалитети во Р. Македонија

Stefanova, Violeta and Sijakova-Ivanova, Tena and Mircovski, Vojo (2017) Хемиски состав на алувијално злато од некои локалитети во Р. Македонија. In: Podeks-Poveks'17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Stefanova,  Podeks-Poveks 2017.pdf]
Preview
Text
Stefanova, Podeks-Poveks 2017.pdf

Download (762kB) | Preview

Abstract

Во овој труд ќе бидат презентирани резултатите од испитувањата на хемискиот состав на златните агрегати кои се пронајдени со шлиховска проспекција во некои локалитети во Република Македонија. Испитувањата покажуваат дека содржините на злато во испитуваните агрегати се движи од 78.69% во локалитетот Плавица до 99,94 % во локалитетот Боровиќ. Од примесите во златните агрегати најчесто и во најголем процент се среќава среброто, потоа бакарот, железото, живата. Испитувањата на хемискиот состав може да се користи за корелација помеѓу хемискиот состав на примарното злато и поточното злато со што може да се утврди типот на минерализација и можниот примарен извор.

Клучни зборови: шлиховска проспекција, поточно злато, хемиски состав

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Natural sciences > Earth and related environmental sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Violeta Stefanova
Date Deposited: 10 Nov 2017 09:31
Last Modified: 10 Nov 2017 09:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18546

Actions (login required)

View Item View Item