Методи за отстранување на цијаниди од руднички води

Golomeova, Mirjana and Zendelska, Afrodita and Golomeov, Blagoj and Krstev, Boris (2017) Методи за отстранување на цијаниди од руднички води. In: X-то Стручно советување со меѓународно учество Подекс-Повекс '17, 03-05 Nov 2017, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of PODEKS 2017 Mirjana Golomeova.pdf]
Preview
Text
PODEKS 2017 Mirjana Golomeova.pdf

Download (752kB) | Preview

Abstract

Во овој труд се опишани неколку методи за отстранување на цијанидот од руднички води и пулпа. Во рударството, цијанидот главно се користи за лужење за извлекување на сребро и злато oд рудата и како флотациски реагенс за искористување на основните метали како што се: бакар, олово и цинк. Со цел да се елиминираат потенцијални проблеми од загадување на животната средина, треба да се воведат третмани за отстранување на цијанидите.
Отстранувањето може да се врши со деструкција на цијанид, процеси кои се засновани на принципот на претворање на цијанидот во помалку токсично соединение преку реакција на оксидација. Постојат неколку такви процеси преку кои се добиваат третирани води или пулпи со ниска содржина на цијанид и метали.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Chemical engineering
Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 10 Nov 2017 09:31
Last Modified: 10 Nov 2017 09:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18544

Actions (login required)

View Item View Item