Систем на доброволно здравствено осигурување во Р. Македонија - предности и слабости

Ampovska, Marija (2017) Систем на доброволно здравствено осигурување во Р. Македонија - предности и слабости. Зборник на трудови од Четвртата меѓународна научна конференција „Општествените промени во глобалниот свет“, 2. pp. 459-473. ISSN ISBN 978-608-244-423-9

[thumbnail of Зборник на трудови Здравствено.pdf]
Preview
Text
Зборник на трудови Здравствено.pdf

Download (434kB) | Preview

Abstract

Во Република Македонија денес постои двоен модел на здравствено
осигурување. Како оснoвен модел се применува задолжителното
здравствено осигурување а со посебен закон се уредува можноста за
паралелно постоење на модел на доброволно здравствено
осигурување. Постои правна можност за граѓаните на Р. Македонија
да имаат доброволно здравствено осигурување во форма на
дополнително здравствено осигурување или приватно здравствено
осигурување. Во светот, денеска, се познати успешни примери на
паралелно постоење на овие два модели на здравствено
осигурување. Со оглед на фактот дека законот беше донесен во 2012
година, истражувањето се движеше во насока на утврдување дали
може нашата држава да се вброи во успешните примери за кои
зборуваме, или правната практика е сосема поинаква од правната
регулатива.
Клучни зборови: доброволно здравствено осигурување,
задолжително здравствено осигурување, приватно здравствено
осигурување, дополнително здравствено осигурување.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 08 Nov 2017 11:46
Last Modified: 08 Nov 2017 11:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18494

Actions (login required)

View Item View Item