Основ на граѓанско-правната одговорност за причинета штета

Ampovska, Marija (2017) Основ на граѓанско-правната одговорност за причинета штета. Other. УГД, Штип.

[thumbnail of монографија за репозиториум.pdf]
Preview
Text
монографија за репозиториум.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Отштетното право, денес, несомнено се издвојува како посебен дел на облигационото право, исто како и договорното право. Како млада научна дисциплина Отштетното право се одликува со сиромашна научна и стручна литература, а особено со недостаток на материјал со учебникарски карактер, наменет за изучување во рамки на студиските програми во високообразовните институции. Оваа монографија претставува содржински и концепциски продолжеток на интерната скрипта Отштетно право воведни теми издадена во 2016 година од истиот автор. Оваа интерна скрипта е замислена како прв посебен дел во кој ќе бидат опфатени прашањата за основот на одговорност во нашето право и во споредбената правна теорија. Посебните видови на одговорност во оштетеното право нема да бидат опфатени со содржината на оваа скрипта со цел да не се обременува нејзиниот опфат и истите се планирани за посебно издание „Отштетно право - посебен дел.“ Од друга страна, монографијата обработува едно поединечно прашање значајно за општиот дел на отштетното право – основ на граѓанско-правната одговорност за штета, правејќи обид да го разгледа поимот на основот, значењето, историскиот развој и неговото дефинирање во модерните правни системи.

Item Type: Monograph (Other)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 24 Jan 2018 11:12
Last Modified: 24 Jan 2018 11:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18492

Actions (login required)

View Item View Item