Медиумите и медиумското информирање во Република Македонија: Фактори на влијание на политичката мобилизација врз системот на јавното медиумско информирање

Stojanovski, Strasko and Denkova, Jadranka (2017) Медиумите и медиумското информирање во Република Македонија: Фактори на влијание на политичката мобилизација врз системот на јавното медиумско информирање. In: Четврта меѓународна научна конференција „Општествените промени во глобалниот свет“, 6-7 Sept 2017, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Mediumi 3.pdf]
Preview
Text
Mediumi 3.pdf

Download (481kB) | Preview
[thumbnail of Зборник на трудови.pdf]
Preview
Text
Зборник на трудови.pdf

Download (562kB) | Preview

Abstract

Медиумското информирање во Република Македонија, како и во останатите сфери на општественото организирање и дејствување, се синтетички поврзани со јавниот политички дискурс, кој многупати претставува клучен фактор за детерминирање на јавното информирање во услови на политичка мобилизација. Оттука, субјективниот пристап на уредувачката политика во рамките на електронските мас-медиуми е израз на афилијациите кои одредени медиуми ги имаат во однос на одредена бизнис, идеолошка, етно-национална или политичка структура. Последното придонесува системот на јавно информирање директно или индиректно да гради релации на меѓузависност со политичките субјекти, пресликувајќи ги нивните ставови и перцепции. Сето ова влијае врз можноста граѓанинот да добие објективен, критички пристап до информациите, со што и се модифицираат неговите ставови.
Овој труд се темели на основните теоретски рамки за политиката и политичката мобилизација видени низ примерот на поставеноста на медиумскиот простор во Република Македонија. Следствено, се користени податоци кои се генерирани од меѓународни извештаи за состојбата на медиумското известување во земјата, но и конкретни примери кои укажуваат на секојдневниот јавен политички дискурс. Исто така во трудот се поместени и резултати од анкетното истражување „Националните медиуми и јавното информирање во Република Македонија“, спроведено во периодот ноември 2016 година- април 2017 година на примерок од 1003 испитаници.
Клучни зборови: медиуми, јавно информирање, Македонија, политичка мобилизација, демократија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 07 Nov 2017 09:45
Last Modified: 07 Nov 2017 09:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18476

Actions (login required)

View Item View Item