Задолжително VS доброволно здравствено осигурување

Miseva, Kristina and Ampovska, Marija (2017) Задолжително VS доброволно здравствено осигурување. In: The 3-rd International Scientific Conference Ohrid School of Law Theme: “Effective Protection of the Human Rights and Liberties: Reality or Wishful Thinking”, 12-14 May 2017, Ohrid, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of jurudica prima,ohrid 2017.pdf]
Preview
Text
jurudica prima,ohrid 2017.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Conference program - Final-1.pdf]
Preview
Text
Conference program - Final-1.pdf

Download (873kB) | Preview

Abstract

Основните права од здравствено осигурување се меѓународно признати човекови права кои почиваат на начелата на хуманост и достапност со цел почитување, зачувување и унапредување на човековиот интегритет. Поради што, секоја држава се стреми да воспостави и одржи ефикасен и ефективен здравствен систем кој почива на здрави општествени вредности чија цел се обезбедувањето и остварувањето на правата од здравствена заштита. Меѓутоа, корпусот на правата од здравствено осигурување е карактеристично за секоја држава, па затоа тие во поголема или помала мера се разликуваат. Имено, остварувањето на определените правата од задолжително здравствено осигурување и доброволно здравствено осигурување се законски загарантирани права, поради што неопходно е да бидат прецизно утврдени и дистингвирани. Целта на ова истражување е да се укаже на предностите и негативните страни од задолжителното здравствено осигурување наспроти предностите и негативите страни на доброволното осигурување, правата и обврските на осигурениците кои произлегуваат од задолжителното и дополнително здравствено осигурување.
Клучни зборови: задолжително здравствено осигурување, доброволно здравствено осигурување, Закон за здравствена заштита, Закон за заштита на правата на пациентите, Закон за здравственото осигурување.

Item Type: Conference or Workshop Item (Other)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Kristina Miseva
Date Deposited: 01 Nov 2017 14:07
Last Modified: 01 Nov 2017 14:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18406

Actions (login required)

View Item View Item