Анализа на несреќите при работа во Република Македонија во периодот од 2007 до 2011 година според ESAW методологија

Petkovski, Milan (2017) Анализа на несреќите при работа во Република Македонија во периодот од 2007 до 2011 година според ESAW методологија. Masters thesis, University of Goce Delcev.

[thumbnail of Магистерски труд - Милан Петковски 213 109 в.6.pdf]
Preview
Text
Магистерски труд - Милан Петковски 213 109 в.6.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Несреќите на работното место се случуваат секојдневно како во целиот свет, така и во Република Македонија. Истите, следбено на бројни светски истражувања, на годишно ниво вкупниот број на несреќи на работното место, вклучувајќи ги и фаталните и нефаталните, со изостанок над 3 работни дена изнесува околу 270 милиони жртви. Околу 160 милиони работници страдаат од заболувања поврзани со работното место, а околу две третини од нив отсуствуваат од работа четири работни дена или повеќе како резултат на тоа. (Али, 2008). Според податоците на Меѓународната Организација на Трудот во светот днавно гинат на своите работни места околу 6.000 луѓе, или на годишно ниво околу 350.000 (International Labour Organization, n.d.). Сето тоа предизвикува да последиците од повредите на работното место да чинат приближно 4% од БДП-то во светски рамки.
Според Европската статистика за несреќи при работа (European Statistics on Accidents at Work – ESAW), секоја година во 15 земји-членки на Европската Унија (ЕУ) пред проширувањата од 2004 и 2007 околу 5.000 работници биле убиени во несреќи при работа и околу 5 милиони работници биле жртви на несреќи при работа што довело до отсуство од работа со времетраење од повеќе од три дена (European Union).
Во Република Македонија овие податоци се некомплетни и честопати погрешно наведувачки.
Целта на овој труд е достапните податоци да се обработат според ЕСНР методологија и да се даде едно поинакво видување околу реалниот проблем кој и чини реални штети на Република Македонија.

Клучни зборови: Повреда, Несреќа на работа, Смртни случаи, МЗЗПР, ДИТ, ИЈЗ, Извештаи

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 18 Oct 2017 09:36
Last Modified: 18 Oct 2017 09:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18325

Actions (login required)

View Item View Item