Семејните вредности во расказите за деца објавени во весникот „Балкан“

Alirami, Ibraimi (2015) Семејните вредности во расказите за деца објавени во весникот „Балкан“. Masters thesis, University of Goce Delcev Stip.

[thumbnail of 1.- Alirami Magistarska- MK-8.11.2015.pdf]
Preview
Text
1.- Alirami Magistarska- MK-8.11.2015.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Актуелноста за истражување на литературните видови и родови во денешно време е со сè поголем интензитет. Основната цел на ова истражување е со помош на детална и сеопфатна тексуална анализа на објавените раскази да се нагласи и спореди разновидноста на искажаните способности на авторите во искажувањето на нивните уметнички вредности во расказите, со што може да се одреди неспорното место на традицијата на расказите во турската литература во Македонија. Како куси епски форми, расказите, воедно претставуваат предизвик за истражување на епските карактеритики како посебен книжевен жанр. Во трудот се анализирани и обработени дваесет и еден расказ во кои се нагласува значењето и важноста на семејсвото и на неговите членови – мајката, таткото, бабата и дедото. Анализирајќи ги делата на група автори од последната генерација на турски автори на раскази во Македонија кои биле објавени во Весникот Yeni Balkan, во периодот 2010-2015 година, се истражува применувањето на оваа форма во турската книжевност, што воедно подразбира минување низ поширок спектар на теоретски и критични мислења, односно, остварување диалог со познати дела од овој жанр, кој е истражуван во најмал обем од нашето книжевно - критичко општество.

Клучни зборови: весник, Yeni Balkan, расказ, писател, семејство.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Dimitar Ljubotenski
Date Deposited: 05 Oct 2017 08:57
Last Modified: 05 Oct 2017 08:57
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18243

Actions (login required)

View Item View Item