Фармаколошка терапија на болка

Balkanov, Trajan and Angelovska, Bistra (2014) Фармаколошка терапија на болка. ISBN 978-608-244-051-4.

[thumbnail of Terapija na bolka-1-7.pdf]
Preview
Text
Terapija na bolka-1-7.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Болката како непријатно чувство е најчестиот симптом што пациентот го доведува кај лекарот. Таа е чест симптом којшто ги следи многу заболувања, нарушувања и оштетувања на ткивата, па се смета за важен „сигнал“ за болест, односно важен дијагностички параметар во откривањето на болестите. Болката значително ги нарушува и квалитетот на животот и работната способност на пациентот, па ублажувањето на болката е една од најхуманите цели
на современата медицина.
При пишувањето на оваа скрипта основната идеја беше да се запознаат студентите со најосновните процеси коишто се случуваат во организмот при болка, односно со
механизмот на настанување и пренесување на болниот импулс, видовите на болка и терапијата на некои поважни болни состојби.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Trajan Balkanov
Date Deposited: 11 Sep 2017 07:07
Last Modified: 11 Sep 2017 07:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18180

Actions (login required)

View Item View Item