Практикум по Фитохемија

Arsova-Sarafinovska, Zorica and Maksimova, Viktorija and Darkovska-Serafimovska, Marija (2017) Практикум по Фитохемија. ISBN 978-608-244-394-2.

[thumbnail of Praktikum Fitohemija-split.pdf]
Preview
Text
Praktikum Fitohemija-split.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Практикумот по фитохемија е наменет за студентите на Факултетот за медицински науки
на студиската програма по фармација со цел за полесно спроведување на практичната
настава на курсот по фитохемија. Практикумот опфаќа конкретни фармакопејски прописи
за анализа на растителните дроги и нивните активни принципи. Експерименталната
настава по овој предмет се заснова пред се на прописите во европската фармакопеја 6.0
и 8.0, како и на одредени монографии од Јјугословенската фармакопеја, 4то издание.
Реакциите кои се земени во предвид во овој практикум се во согласност со реалните
можности за изведување на истите (достани хемикалии, апаратура и растителни
суровини).
Секоја тематска целина (вежба) во практикумот се однесува на една група на
соединенија, нивната карактеристична основна структура и принципите за квалитативно
докажување и квантитативно определување на истите. Растителните дроги кои се
користат како примероци за екстракција на активните компоненти во предвидените вежби
во овој практикум се дроги од растенија кои често се среќаваат во флората на Република
Македонија или се лесно достапни како комерцијални дроги на пазарот.
Освен за студентите овој практикум може да им биде од полза на сите кои се занимаваат
со проучување на билките во Република Македонија или се бават со анализа на
растителни дроги, растителни екстракти или хербални препарати.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Darkovska-Serafimovska
Date Deposited: 31 Aug 2017 10:25
Last Modified: 31 Aug 2017 10:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18140

Actions (login required)

View Item View Item