Практикум по Фармакологија 1

Darkovska-Serafimovska, Marija and Balkanov, Trajan (2014) Практикум по Фармакологија 1. ISBN 978-608-244-050-7.

[thumbnail of Praktikum Farmakologija Split.pdf]
Preview
Text
Praktikum Farmakologija Split.pdf

Download (357kB) | Preview

Abstract

Овој практикум, првенствено им е наменета на студентите од фармација кои го слушаат
овој предмет на Факултетот за медицински науки, односно ја изучуваат општата фармакологија
еден семестар.
Целта на овој практикум е на студентите да им овозможи интерактивно да се вклучат во
темата што се обработува и секако и со нивните размислувања и одговори да дадат допринос во
полесното совладување на материјата од скриптата која се изучува според предметната програма.
Практикумот, како неделив дел на скриптата на студентите ќе им овозможи полесно да ги
разберат и совладаат најосновните фармакокинетски процеси кои се одиваат во организмот при
примена на лековите од моментот на апликација до моментот на нивната елиминација од
организмот. Секако, големо внимание е посветено и на фармакодинамичките процеси кои се
одвиваат во човековиот организам при примена на лековите.
Со својата структура и намена претставува новина со оглед на тоа дека на нашиве
простори нема издадено практикум по фармакологија кој би бил наменет само за фармацевти и кој
во целост ќе одговара на предметната програма која се изучува.
Секако тој е еднакво корисен и за студентите од другите студиските програми на Високата
здравствена школа како и веќе дипломираните студенти, како прирачник за брзо повторување и
потсетување на претходно наученото.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Darkovska-Serafimovska
Date Deposited: 31 Aug 2017 10:10
Last Modified: 31 Aug 2017 10:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18137

Actions (login required)

View Item View Item