Детерминанти за образовна мотивација и миграција на младите во источнио и југоисточниот регион на Република Македонија

Stojanovski, Strasko and Stoilov, Antonio and Matenicarski, Ile and Karova, Marina and Kiroska, Tanja and Stojanov, Zlatko and Andonova, Saska (2017) Детерминанти за образовна мотивација и миграција на младите во источнио и југоисточниот регион на Република Македонија. [Project] (Submitted)

[thumbnail of Proekt Studenti Dekemvri.pdf]
Preview
Text
Proekt Studenti Dekemvri.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Проблемот на демографската структура на младото население и неговата мобилност е фактор којшто директно влијае врз образовните политики на една држава, но и севкупните социо-економски потенцијали. Во последните неколку декади во Македонија постои тренд на миграција на младите детерминирана од два фактори кои се поврзани со внатрешната миграција кон поголемите градови и главниот град на РМ и надворешната миграција во прв ред насочена кон западноевропските земји и САД.
Образованието и неговата концептуална поставеност директно влијае врз перцепциите на младите, а потоа и врз фактичката состојба на нивна мобилност. Особено во високото образование може да се лоцираат одредени индикатори кои директно влијаат врз ваквата мотивација и мобилност на младите. Со дисперзијата на високото образование се менуваат мотивите за внатрешна миграција, но и понатаму останува проблемот на надворешната миграција на младите.

Клучни зборови: миграција, образование, млади, демографија, мотивација

Item Type: Project
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 27 Jun 2017 10:09
Last Modified: 27 Jun 2017 10:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/18002

Actions (login required)

View Item View Item