Физичка хемија за фармацевти - учебник

Gulaboski, Rubin and Cvetkovski, Aleksandar (2017) Физичка хемија за фармацевти - учебник. UGD Stip, Stip. ISBN 978-608-244-304-1

[thumbnail of Fizicka Hemija za Farmacevti Ucebnik 2017, Gulaboski, Cvetkovski.pdf]
Preview
Text
Fizicka Hemija za Farmacevti Ucebnik 2017, Gulaboski, Cvetkovski.pdf

Download (773kB) | Preview

Abstract

Фиѕичката хемија е гранка на хемијата што во својот фокус ги има хемиските реакции, патот на нивнот одвивање на молекуларно ниво, како и енергетските ефекти што се случуваат при промена на материјата од една во друга форма. Покрај тоа, проучувањето на топлината како фактор за одвивање на хемиските реакции е фундаментален аспект за разбирање на голем дел од процесите во живите системи. Разбирањето на својствата на растворите и на фазните рамнотежи, во голема мерка го олеснува разбирањето на голем број на системи што се употребуваат во фармацијата. Во рамките на овој учебник, даден е детален преглед на сите релевантни законитости што ги доближуваат голем дел од хемиските процеси, опишани преку физички параметри, до однесувањето на процесите во фармацијата и во живите организми.

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Natural sciences > Biological sciences
Natural sciences > Chemical sciences
Natural sciences > Matematics
Natural sciences > Physical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Rubin Gulaboski
Date Deposited: 15 May 2017 09:16
Last Modified: 15 May 2017 09:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17765

Actions (login required)

View Item View Item