Зголемување на енергетската ефикасност и примена на обновливи енергетски извори во комерцијално-административни објекти и објекти за домување

Cingoski, Vlatko (2017) Зголемување на енергетската ефикасност и примена на обновливи енергетски извори во комерцијално-административни објекти и објекти за домување. In: Енергетската ефикасност и еколошките унапредувања во хотелската индустрија. Универзитет „Гоце Делчев“, Штип, pp. 6-29. ISBN 978-608-244-390-4

[thumbnail of 2017 - 8 Zgolemuvanje na EE vo kom-admi & domuvanje (od Edicijata).pdf]
Preview
Text
2017 - 8 Zgolemuvanje na EE vo kom-admi & domuvanje (od Edicijata).pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Еден од главните показатели за степенот на развој на едно општество е нивото на потрошувачката на енергија по единица жител. При тоа, за да се оцени нивото на развој на едно општество или држава, не е доволно да се анализира количината на потрошена енергија по жител и истата да биде што е можно поголема. Напротив, многу поважен е начинот на користењето на таа енергија изразен преку коефициентот кој покажува колкав е приносот на бруто домашниот производ по единица потрошена енергија по жител. Овој коефициент, всушност, го дефинира индексот на ефикасност во користењето
на енергијата во тоа општество. Нерационалното користење на енергијата,особено во услови на ограничени енергетски ресурси и нивна висока пазарна цена, најчесто доведува до сериозни проблеми во економијата дури и кај високо развиените земји.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 28 Apr 2017 07:40
Last Modified: 28 Apr 2017 07:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17740

Actions (login required)

View Item View Item