Инструменти на пазарот на кредити

Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Jovanova, Blagica (2011) Инструменти на пазарот на кредити. In: Годишен зборник 2011, Универзитет Гоце Делчев-Штип, Економски факултет. Универзитет Гоце Делчев-Штип, Штип, pp. 94-103. ISBN 1857-7628

[thumbnail of ИНСТРУМЕНТИ  НА  ПАЗАРОТ  НА  КРЕДИТИ-труд 9.docx] Text
ИНСТРУМЕНТИ НА ПАЗАРОТ НА КРЕДИТИ-труд 9.docx

Download (49kB)

Abstract

Пазарот на кредити претставува еден сегмент од финансискиот
пазар на економијата, на кој се тргува со голем број инструменти. Како
и класичниот пазар на стоки и услуги и овој пазар е место на коешто
секојдневно се јавуваат нови финансиски производи и услуги, кои
континуирано ги следат современите трендови на развојот и потребите на
клиентите.
Финансиските институции на кредитниот пазар нудат голем број
различни инструменти, кои мора да се анализираат внимателно, со цел
да се пронајдат најповолните инвестициони алтернативи коишто даваат
највисок принос, со најниски трошоци.
Овде ги обработуваме кредитите, како основен инструмент на
понуда и побарувачка на пазарот на кредити и обврзниците, кои по многу
карактеристики се слични со нив.
Клучни зборови: пари, цена, обврзници, принос.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 23 Nov 2012 08:49
Last Modified: 23 Nov 2012 08:49
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1772

Actions (login required)

View Item View Item