Улогата на фармацевтот во порационалната употреба ба антибиотици и сузбивање на антимикробната резистентност

Ivanovska, Verica (2014) Улогата на фармацевтот во порационалната употреба ба антибиотици и сузбивање на антимикробната резистентност. Фармацевтски информатор, 40. pp. 20-22. ISSN 1409-8784

[thumbnail of index.html] Text
index.html

Download (78kB)
[thumbnail of farmacevtski informator broj 40 verica.pdf]
Preview
Text
farmacevtski informator broj 40 verica.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Според најновиот извештај на СЗО-ЕУРО, фармацевтите се надобро поставените здравствени работници кои можат значително да придонесат за промоциа на рационалната употреба на антибиотици.
Потребна е промена на концептот на аптеките од продажната дејност во давање фармацевтски услуги. Фармацевтите издаваат лекови на пациентите и тие се важни соработници во битката против АМР. Затоа треба да им биде овозможено да даваат точни информации и совети за соодветна употреба на антибиотиците.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Verica Ivanovska
Date Deposited: 28 Apr 2017 07:23
Last Modified: 28 Apr 2017 07:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/17712

Actions (login required)

View Item View Item